Anksiyete Hakkında Bilmeniz Gerekenler | PsikoFine Mersin Psikolog, Aile ve Çift Terapisi, Cinsel Terapi, Oyun Terapisi

Kuzeykent Mh. 31168 Sk. No:2 Ritim Office B Blok Kat:7 Kapı No:28 Yenişehir/MERSİN

PsikoFine Blog

Anksiyete Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Anksiyete Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kaygı normal ve genellikle sağlıklı bir duygudur. Bununla birlikte, bir kişi düzenli olarak orantısız düzeyde anksiyete hissettiğinde, tıbbi bir bozukluk haline gelebilir.

Anksiyete bozuklukları, aşırı sinirlilik, korku, endişe ve endişeye yol açan bir akıl sağlığı tanı kategorisi oluşturur. Bu bozukluklar, bir kişinin duyguları işleme ve davranış biçimini değiştirerek fiziksel semptomlara da neden olur.

Hafif anksiyete belirsiz ve rahatsız edici olabilirken, şiddetli anksiyete günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir. Anksiyete bozuklukları Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 milyon insanı etkiliyor. Ülkedeki en yaygın akıl hastalıkları grubudur. Bununla birlikte, anksiyete bozukluğu olan kişilerin yalnızca yüzde 36.9’u tedavi görüyor.

Kaygı Nedir?
Orantısız gerilim ve endişe tepkileri kaygıyı karakterize eder. Amerikan Psikoloji Derneği (APA) kaygıyı “gerginlik duyguları, endişeli düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişikliklerle karakterize edilen bir duygu” olarak tanımlar.

Normal kaygı duyguları ile tıbbi müdahale gerektiren bir kaygı bozukluğu arasındaki farkı bilmek, bir kişinin durumu tanımlamasına ve tedavi etmesine yardımcı olabilir. Bu yazıda anksiyete, anksiyete bozukluğu, farklı anksiyete türleri ve mevcut tedavi seçenekleri arasındaki farklara bakıyoruz.

Anksiyete ne zaman tedaviye ihtiyaç duyar?
Kaygı, sıkıntıya neden olabilirken, her zaman tedavi gerektiren bir durum değildir. Bir birey potansiyel olarak zararlı veya endişe verici tetikleyicilerle karşılaştığında, endişe duyguları sadece normal değil, aynı zamanda hayatta kalmak için de gereklidir.

İnsanlığın ilk günlerinden beri, avcıların yaklaşımı ve yaklaşan tehlike vücutta alarmları harekete geçirir ve kaçınma eylemine izin verir. Bu alarmlar, artan kalp atışı, terleme ve çevreye karşı artan hassasiyet şeklinde fark edilir hale gelir. Tehlike, beyinde bir hormon ve kimyasal haberci olan adrenalin hücumuna neden olur ve bu da bu endişeli reaksiyonları “savaş ya da kaç” olarak adlandırılan bir süreçte tetikler. Bu, insanları güvenliğe yönelik potansiyel tehditlerle fiziksel olarak yüzleşmeye veya kaçmaya hazırlar.

Birçok insan için, daha büyük hayvanlardan kaçmak ve yakın tehlike, ilk insanlar için olduğundan daha az acil bir endişe kaynağıdır. Kaygılar artık iş, para, aile hayatı, sağlık ve kişinin dikkatini gerektiren, ‘savaş ya da kaç’ tepkisini gerektirmeyen diğer önemli konular etrafında dönmektedir. Önemli bir yaşam olayından önce veya zor bir durum sırasında yaşanan gerginlik, orijinal “savaş ya da kaç” tepkisinin doğal bir yansımasıdır. Hayatta kalmak için hala gerekli olabilir örneğin, karşıdan karşıya geçerken bir arabanın çarpması endişesi, kişinin içgüdüsel olarak tehlikeden kaçınmak için her iki yola da bakacağı anlamına gelir.

Anksiyete bozuklukları
Endişeli bir hissin süresi veya şiddeti bazen orijinal tetikleyici veya stres etkeni ile orantısız olabilir. Artmış kan basıncı ve mide bulantısı gibi fiziksel semptomlar da gelişebilir. Bu tepkiler kaygının ötesine geçerek bir kaygı bozukluğuna geçer. APA, anksiyete bozukluğu olan bir kişiyi “tekrarlayan müdahaleci düşüncelere veya endişelere sahip” olarak tanımlar. Anksiyete bir bozukluk aşamasına ulaştığında, günlük işleve müdahale edebilir.

Anksiyete Belirtileri
Bir dizi farklı tanı anksiyete bozuklukları oluştursa da, yaygın anksiyete bozukluğunun (YAB) semptomları genellikle aşağıdakileri içerecektir:

huzursuzluk ve “gergin” olma hissi
kontrol edilemeyen endişe duyguları
artan sinirlilik
konsantrasyon zorlukları
uykuya dalma veya uykuda kalma sorunları gibi uyku zorlukları
Bu semptomların günlük yaşamda görülmesi normal olsa da, YAB’li kişiler bunları kalıcı veya aşırı seviyelerde yaşayacaktır. YAB, belirsiz, rahatsız edici bir endişe veya günlük yaşamı bozan daha şiddetli bir endişe olarak ortaya çıkabilir.

DSM-V ve Kaygı
Ruh Sağlığı Bozukluklarının Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı: Beşinci Baskı (DSM-V), anksiyete bozukluklarını birkaç ana türe sınıflandırır. DSM’nin önceki sürümlerinde, anksiyete bozuklukları arasında obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile akut stres bozukluğu yer alıyordu. Bununla birlikte, kılavuz artık bu zorlukları endişe altında gruplandırmıyor. Anksiyete bozuklukları artık aşağıdaki teşhisleri içermektedir.

Yaygın anksiyete bozukluğu: Bu, aşırı, uzun süreli anksiyete ve spesifik olmayan yaşam olayları, nesneler ve durumlar hakkındaki endişeleri içeren kronik bir bozukluktur. YAB en yaygın anksiyete bozukluğudur ve bozukluğu olan kişiler her zaman anksiyetelerinin nedenini belirleyemezler.
Panik bozukluğu: Kısa veya ani yoğun terör ve endişe atakları panik bozukluğunu karakterize eder. Bu ataklar titreme, kafa karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes almada zorluklara neden olabilir. Panik ataklar, 10 dakika sonra zirveye ulaşarak hızla ortaya çıkma ve artma eğilimindedir. Ancak panik atak saatlerce sürebilir. Panik bozuklukları genellikle korkutucu deneyimlerden veya uzun sür